top of page
_DSC0254.jpg

"Det beste med honning er at den kan brukes til alt"

wheelbarrow.png
Bie

Birøkt

Historien om birøkterne på Øver Bortn startet i 2015, da vi etter å ha gått kurs startet med to bikuber. Etter dette har vi stadig utvidet bigården vår, i 2021 har vi 15 bikuber på gården. 

Bisamfunnet er en egen vitenskap, og utrolig fascinerende. Visste du at: Biene gir oss opp mot 30 % av maten vi spiser, gjennom å pollinere planter. Hver bikube består av opp til 50-60 000 bier om sommeren. I hver bikube finnes en dronning. Hun kan bli opptil 6 år gammel og kan legge 2000 egg på ett døgn!

Bisamfunnet består nesten utelukkende av dronningens døtre – så det er et super women samfunn, der hannbiene (dronene) kun trengs for befruktning av dronningens egg.

Arbeiderbiene, altså dronningens døtre har flere oppgaver som er bestemt av bienes alder.

_DSC1269.jpg

Honningen

Honningen blir til ved at biene samler nektar fra blomster, eller honningdugg fra plantesugere.

 

Visste du at:

Honning inneholder i hovedsak de to monosakkaridene glukose og fruktose, i tillegg til sukrose, maltose og melizitose.

En honningbie produserer ca en teskje honning i løpet av sitt korte liv. For å produsere én kilo må biene fly en distanse som tilsvarer omtrent tre ganger rundt jorda.

Honningen har ingen tilsetningsstoffer og er og derfor et naturlig produkt. Ved honningforfalskning – noe som er ulovlig i Norge, gis biene sukkervann i trekksesongen, slik at honningen blir forfalsket med dette.

_DSC0150.jpg

Ulike typer honning

Honningen påvirkes av nektaren den er laget av. I Norge har vi først og fremst bringebærtrekk og lyngtrekk, dvs. at honningen kommer fra nektaren til bringebærblomsten og lyngblomsten.

All honning er flytende når den kommer rett fra bikuben, men det meste av norsk honning vil krystallisere til store krystaller om en ikke rører honningen. Derfor røres ofte norsk honning for å få kontroll på krystalliseringen og gi honningen en konsistens som kan stå over tid. Norsk honning kan også selges flytende, men vil da krystalliseres etter noen uker (det går an å få den flytende igjen om den settes i et varmt vannbad).

Honning butikk

bottom of page